標題: 我想領養小曲架~希望大家幫幫我 [打印本頁]

作者: callmark2001    時間: 2007-1-17 10:36 PM     標題: 我想領養小曲架~希望大家幫幫我

我想領養小曲架~希望大家幫幫我
本人19歲!!
我一直以黎都好想養曲架
記得我中三就求ar媽比我養狗~
終於......媽媽答應左!!
但我自已都知…養狗…需要比一個較大ge生活環境佢~
所以到左上個月我都一直禁住自已…唔好養住…
但宜家唔同…屋企今個月買左樓…3房2聽
仲要係私家樓…可以養狗…
最重要ge係…4樓有個平台可以放狗…仲有狗廁所^^
樓下又成日有人會帶狗散步…
隔一條街又有2間寵物店…1間美容店…
所以我覺得…宜家係時候喇…我等左咁多年…係時候喇…
不過…ar媽話佢唔會出錢…加上我去D寵物店度睇…都冇曲架…全部都係哥基-.-
仲有呀......我ex gfd 之前去d寵物店買狗…買左唔夠一個星期就死左喇…
所以…我完全唔信寵物店…

同埋……我有2個請求嫁…
1.  一歲以下 仔女都得 最好就啡色
2.原來ge狗主要比我帶隻狗去絕慾

希望大家可以幫幫我…我真係好想養曲架嫁…
作者: ceci_mina    時間: 2007-1-17 11:51 PM

咁真係要留意下我地領養區咯!
最近期一歲以下曲曲被領養呢∼∼∼最後果隻好似係我家Nick Nick∼
如果屋企環境真係可以養狗,可以試下去愛協睇睇呢!
佢地好多時都會收到唔同狗種喔!
近日我地就有會員領養左曲曲咯!(蕃茄妺妺)
你都留意下!
作者: tammy    時間: 2007-1-18 12:43 PM

20年前經過勝利道已經愛上曲架,一直未能做到......

直到3年前跟十幾歲女兒商議確定,毅然開始養第 一隻曲架Coco,
因而經常去勝利道,估唔到終於用領養價買了我家第二隻曲曲托托(7個月大)

我地睇住佢2個月大困籠足足有4-5個月

買狗或領養,要機緣巧合,可能你嘅曲曲隨時出現....

不過養曲曲要有心理準備,有愛心同耐性,要犧牲時間、金錢,
         唔係剩係有地方,要你家人同意,將來你伴侶認同,甚至考慮埋會唔會有BB一齊住,
         否則又多一隻被遺棄給家人的曲曲囉!
作者: Elsa    時間: 2007-1-18 01:17 PM

你只有19歲..有冇經濟能力去養一隻狗十幾年呢?..你要知道狗要打針..每針二百幾..病時睇獸醫..條數好容..狗糧亦唔平...狗會甩毛..家人有冇敏感呢?..同埋狗每日大小便..執屎執尿..屋企有狗味..又或者狗會在梳化床上大小便或嘔吐..都係對家人造成影嚮..將來你結婚生仔..會唔會唔要隻狗呢?..要認真考慮好周詳一連串既問題..同家人好好商量得到共識先好養狗..因為狗係一條牲命..有感情..並不是玩具..玩完可以掉..否則將來又會多一隻狗被遺棄啦..(養狗前..請停一停..諗一諗)
作者: 531elmo    時間: 2007-1-18 01:27 PM

除左生理準備 (家居, 家人協議, 醫療及生活費) 外, 你都要有心理準備 ...
曲曲係好活潑聰明既狗狗, 我地要每日都要陪佢玩玩
(剩係拖佢落街行下, 對尤其是3歲以下幼犬絕對唔夠) , 你將會有大約12-15年時間同佢相處,
有心機訓練佢, 佢會好快學識好多野 - 好野, 令你好開心, 照顧佢亦好簡單方便
冇時間教佢, 佢亦會自行學識好多野 - 衰野, 令你勁頭痛, 問題日日新鮮日日甘

養狗前最重要考慮清楚你想要隻點樣既狗 (活潑or文靜, 運動量大小, 方便照顧還是用心美容)
唔好揀錯狗, 你一但養佢就係(佢)一世架啦...

祝你早日遇上你的有緣狗~~
作者: 波比媽    時間: 2007-1-18 01:37 PM

仲有啊..如果你真係決定養隻狗..到時就會少左好多時間去玩..約朋友去街既機會..
就算去街都要早番屋企..想通頂去玩都難啊..

作者: Elsa    時間: 2007-1-18 01:44 PM

仲有最勁既係佢地啲牙....兩年咬爛我五套梳化..一個notebook火牛$600...
風扇既電線..牆紙..鞋...etc...
作者: rbearbear    時間: 2007-1-18 01:45 PM

我真係好欣賞 英曲大聯盟既member, 我心入面既憂慮你地已經全部講晒... callmark2001 如果你同你既家人真係考慮清楚...大家都會幫你gar!
作者: rbearbear    時間: 2007-1-18 01:48 PM

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2007-1-18 01:44 PM 發表
仲有最勁既係佢地啲牙....兩年咬爛我五套梳化..一個notebook火牛$600...
風扇既電線..牆紙..鞋...etc...
仲有佢地有過度活躍証...一出街見人吠人見狗吠狗....(諗起就頭痛)
作者: 531elmo    時間: 2007-1-18 02:03 PM

補充 : 你係要 每日都有時間陪佢, 唔係話剩係得閒或無聊時先陪佢, 好似番份工咁, 呢個老細冇得請假 (當然假如有家人願意分擔除外) , 以我自己為例, 同朋友去街, 唔會好似以前咁free玩到幾點都得, 玩到差不多時候就要趕番屋企放狗, 同佢傾下計摸摸佢呵呵佢; 去旅行前更加要計劃好點樣照顧佢, 唔係剩係有得食訓痌就叫照顧架~

可能嚇親你, 不過講既全部係事實, 我身邊既狗友全部都係狗奴才, 為奴為婢, 但都好開心既~~
作者: ceci_mina    時間: 2007-1-18 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 531elmo 於 2007-1-18 02:03 PM 發表
補充 : 你係要 每日都有時間陪佢, 唔係話剩係得閒或無聊時先陪佢, 好似番份工咁, 呢個老細冇得請假 (當然假如有家人願意分擔除外) , 以我自己為例, 同朋友去街, 唔會好似以前咁free玩到幾點都得,  ...
呢度其實別名叫英曲奴才大聯盟呢!
呵!呵!因為我地個個都係曲曲既奴才~~
驚佢地唔開心,驚佢地病~~~日日返工為左佢地~~仲唔係奴才?
作者: lichingho    時間: 2007-1-18 02:36 PM

我每日的生活:

起身->陪蕃茄妹妹一陣->返工->放工->陪蕃茄妹妹一陣->自己食飯->蕃茄妹妹食飯->陪蕃茄妹妹一陣->放狗->幫蕃茄妹妹抹身->幫蕃茄妹妹疏毛->執屋->陪蕃茄妹妹一陣->自己痾屎沖涼->陪蕃茄妹妹一陣->訓

每日都係咁, 真係要好鐘意隻狗先頂得順同enjoy 架, 你諗清楚先好喎, 唔係我又要去愛協領養就無意思啦
作者: callmark2001    時間: 2007-1-18 07:49 PM

哈哈哈!~~!!^^
你地每個人都係好鐘意狗ge奴隸^^~~
其實你地ge憂我都有think過嫁~~
因為其實真係考慮左好耐~~!!
希望我可以快D遇到我生命中第1隻曲架啦~~^^
作者: 531elmo    時間: 2007-1-18 08:00 PM

一旦你都join埋我地狗奴才一份子 , 你自然會明白典解我地做奴才之餘, 都仲要做我槓開心~~
作者: 小老三    時間: 2007-1-18 11:14 PM

你係咪只係喜歡曲架o架咋??? 有冇興趣領養唐唐呀???
作者: callmark2001    時間: 2007-1-18 11:20 PM

QUOTE:
原帖由 小老三 於 2007-1-18 11:14 PM 發表
你係咪只係喜歡曲架o架咋??? 有冇興趣領養唐唐呀???
係呀…之前有個fd話比隻沙沙我…我都冇要到/.\仲比我鬧左餐=.=
好彩我叫我表弟收留左佢炸…
作者: shiuhang    時間: 2007-1-19 12:19 AM

錢解決到既問題唔係問題, 但係你要可以肯定你既屋企人都係咁愛佢嗎??  
養狗平有平養, 貴有貴養, 我諗一個年青人既經濟能力唔會差過d收留流浪狗個d公公婆婆好多掛??
但係你要有心理準備, 係咪成家人都一樣咁錫隻狗呢.. 例如:當你媽咪番黎見到佢新買既高爭鞋唔見左個爭會有咩反應?   你一開門見到你最愛既書或者你同你女朋友既相散佈個廳會點??  
哈..以上既野我全都試過, 個衰女尋晚仲將30幾支原子筆咬碎哂散係成個屋企~XDD   
所以養狗最重要唔係咩地方, 金錢, 而係耐性...仲要係全家都要有!

最後贈你一句: 千其唔好睇少曲架!!!

作者: 奔妮吐    時間: 2007-1-19 01:29 AM

其實你有無朋友有養過曲曲ka??
你知唔知佢地脾性ka??
你試下睇下呢個會員...
http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ;highlight=%A5m%A5m
你接唔接受到??
呢個已經係少問題黎ka la
我隻曲一連3日咬斷我d電線同一個位我都無辦法...
你自己諗清楚
因為曲曲都好似係比人遺棄得幾多ka
因為個個覺得佢得意,但唔知佢破壞力甘驚人,所以d人唔要佢地
如果你真係要曲曲,你真係要諗清楚...
由其係你仲甘細....
以上內容我真心講既...
作者: joankong    時間: 2007-1-19 10:33 AM

callmark咁有心想養曲曲,我地應該支持佢架,你地唔好講到曲曲咁得人驚先得架
佢比其他既狗狗聰明,熱情,活潑,但講到破壞力我家pluto仔真係冇乜喎,佢唔會咬梳化,唔會咬電線,唔會搞垃圾桶,我屋企既野樣樣都原好冇缺喎,係有時會咬下報紙,有時屙野會屙出界咁囉,但我諗呢d其他狗狗都會架啦,所以唔洗擔心喎,只要你屋企人都同意既咁就ok啦,比多d時間同愛心,金錢反而係其次呀,希望你快d搵到生命中第一隻曲曲啦
作者: 531elmo    時間: 2007-1-19 11:53 AM

QUOTE:
原帖由 joankong 於 2007-1-19 10:33 發表
callmark咁有心想養曲曲,我地應該支持佢架,你地唔好講到曲曲咁得人驚先得架
佢比其他既狗狗聰明,熱情,活潑,但講到破壞力我家pluto仔真係冇乜喎,佢唔會咬梳化,唔會咬電線,唔會搞垃圾桶,我屋企既野樣 ...
咁當然唔係必定隻隻曲曲都係咁, elmo 都冇咩咬爛野, 只係一個櫃桶既手抽, 幾本雜誌, 幾隻拖鞋 .. 呢少少野, 任何狗狗都會有可能發生; 不過因為我屋企長時間有 security (呀爸呀媽 + 呀麻 ) 所以我諗elmo唔會因為悶或分離憂慮症而咬野攪破壞 ..... 所以呀callmark有心機養曲曲, 最好有哂心理準備發生咩事 ...... 養左狗狗, 就無論發生咩事我地都唔可以離棄佢地, 太多人藉口話養之前冇諗過會咁咁咁點點點 .....

callmark做好心理準備, 將來養曲曲就會容易上手好多架啦~
作者: Jade    時間: 2007-1-19 12:37 PM

QUOTE:
原帖由 joankong 於 19/1/2007 10:33 發表
佢比其他既狗狗聰明,熱情,活潑,但講到破壞力我家pluto仔真係冇乜喎,佢唔會咬梳化,唔會咬電線,唔會搞垃圾桶,我屋企既野樣 ...
我哋唔係嚇佢, 只不過曲架既精力真係好勁, 我哋只係想同callmark2001講下曲架既生活小事,

因為佢無養曲曲既經驗, 等佢事前有心理準備, 如果第日有咩事, 佢都唔會咁驚慌,

曲曲既能力真係有別於其他小狗。

我都知唔係隻隻曲曲都攪破壞同咬嘢, 好似我屋企有三隻, 都只係樂樂會攪破壞同乜都咬,

但係佢既威力相等於幾隻其他品種既狗狗,

大家咁講係唔想callmark2001養咗曲曲之後先發現曲曲會係咁而後悔

咁當然曲曲既無窮既精力令到大家都好enjoy好樂意做狗奴才(我屋企d人就係咁叫我)
作者: 月希    時間: 2007-1-19 04:15 PM

我屋企而家有4隻乖曲曲,基本上唔咬嘢.....間唔中小小啦;

但我屋企有一隻曳曲曲威威,逢紙(包括銀紙)都咬,梳化3年換7張,枱脚櫈脚又咬........前世
不過出街好乖、好跟主人,保護其他曲曲,隨時張口噬其他接近的狗,但樣子很可愛,今人又愛又恨

無論乖曲、曳曲,我都要教佢地、錫佢地,永不放棄。
作者: 小狗    時間: 2007-1-19 04:45 PM

英曲大聯盟o既兄弟姊妹們都講得好. 冇錯啦, 我地就係名符其實o既狗奴才啦.

我地雖然係狗奴才身份, 但我地同我地o既狗狗主人o既感情係永遠都唔會變o既.
作者: ceci_mina    時間: 2007-1-19 05:01 PM

其實仲有一樣好重要既你地未講到呢!
就係屎尿問題喇!
真係要忍受到佢地突然送舊金同幫你屋企淋水先可以成為狗奴才呢!
如果你家曲曲突然向住你尿尿,仲要瀨到你周身係咁你可唔可以忍受到呢?(呢個係我實戰經驗~~~)
另外訓覺會比佢地攪喎!一開眼一大個曲頭貼埋黎~~
呵~~呵~~~會比狗責心口啦!比佢地天寒地凍搶被~~(呢排天氣凍,我家皇帝妺連睇電視都要同我搶被~~)
作者: axcnchan    時間: 2007-1-19 05:07 PM

沒所謂 ! 一見曲曲同Honey......就嘜都無計!
作者: 小狗    時間: 2007-1-19 05:11 PM

CECI, 咁呢排天氣真係凍Y嘛,你咪讓下個妺囉
作者: ceci_mina    時間: 2007-1-19 05:14 PM

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2007-1-19 05:11 PM 發表
CECI, 咁呢排天氣真係凍Y嘛,你咪讓下個妺囉
佢走埋黎其實係想話我偷左佢張棉被黎睇電視咋!
作者: sunnysideup    時間: 2007-1-19 05:29 PM

仲有仲有, 狗奴才要有心理準備, 你會在鬧鐘未響, 你都未訓醒時, 俾個濕濕地, 凍凍地的曲鼻"對"住你塊面, 用個口拉你起身, 叫你陪佢玩同俾早餐佢食.... 佢地個body clock好準架, 無論你返工定放假, 諗住訓晏D, 佢一於唔理, 在同一時間叫你起身... 死未!!!
作者: callmark2001    時間: 2007-1-20 01:12 AM

唔知點解呢…你地講左咁多........''缺點''
但…我一D都唔覺得wor~~
仲覺得你地好enjoy  
作者: 531elmo    時間: 2007-1-20 01:38 AM

因為我地都被班曲曲臣服左啦~
佢地既絕招 .... 可憐眼光, 古惑笑容, 窩心抱抱同熱情咀咀, 都叫我地求生不得, 求死不能啦~~
作者: 波比媽    時間: 2007-1-20 01:39 AM

如果到最後你都諗清楚決定左既..咁就希望你早日搵到一隻可愛小曲曲喇...
到時歡迎你加入英曲大家庭..有活動一齊出黎反..
有心唔怕遲..實會搵到一隻曲曲既
作者: 小老三    時間: 2007-1-20 02:11 AM

QUOTE:
原帖由 callmark2001 於 2007-1-20 01:12 發表
唔知點解呢…你地講左咁多........''缺點''
但…我一D都唔覺得wor~~
仲覺得你地好enjoy  
佢地同你講呢d情況係絕有可能發生o既, 只係想俾你知道有呢d情況會發生
接受到狗狗有呢d情況o既人會enjoy, 接受唔到o既人會棄養。

希望你養任何動物前真係會三思, 因實在見到太多人棄養
1) 如果咬到你最心愛o既野, 你會點???
2) 如果整到全屋o既野爛晒, 你接唔接受到???
3) 你養佢地係咪真係會養一世???
4) 你會唔會有左另一半而疏遠佢地???
5) 你/你女友有左bb, 會唔會驚敏感等情況而唔要佢地???
6) 佢地有病, 要好多醫藥費, 你會唔會肯付出???

實在太多問題, 你一定要諗清楚先好養呀

作者: 菜鳥    時間: 2007-1-20 08:36 AM

我係局長
1) 如果咬到你最心愛o既野, 你會點???
    咬左唔小啦!豆腐同隊長咪又係生out out
2) 如果整到全屋o既野爛晒, 你接唔接受到???
    佢地咬左半問之嘛!
3) 你養佢地係咪真係會養一世???
    努力中......
4) 你會唔會有左另一半而疏遠佢地???
    我另一半為左佢地而疏遠我.....
5) 你/你女友有左bb, 會唔會驚敏感等情況而唔要佢地???
    我地都唔諗注生喎!
6) 佢地有病, 要好多醫藥費, 你會唔會肯付出???
    比左好多醫藥費啦!
作者: KaYing    時間: 2007-1-20 07:35 PM

不如考慮下佢啦,佢好可憐呀

Smoothie is a very beautiful black cocker spaniel, age unknown but guess around 5-6 years. She is very sweet natured, affectionate and just a lovely dog.
作者: callmark2001    時間: 2007-1-21 03:00 AM

QUOTE:
原帖由 KaYing 於 2007-1-20 07:35 PM 發表
不如考慮下佢啦,佢好可憐呀

Smoothie is a very beautiful black cocker spaniel, age unknown but guess around 5-6 years. She is ver ...
o........呢隻曲曲呀…我之前都上網見過呀…
不過聽講己經比人領養左喇…
同埋…媽媽唔鐘意黑色ge狗狗…話唔吉利/.\我就覺得冇乜野
作者: KaYing    時間: 2007-1-21 11:32 AM

QUOTE:
原帖由 callmark2001 於 2007-1-21 03:00 AM 發表

o........呢隻曲曲呀…我之前都上網見過呀…
不過聽講己經比人領養左喇…
同埋…媽媽唔鐘意黑色ge狗狗…話唔吉利/.\我就覺得冇乜野
佢未俾人領養,仲係HKDR
我媽媽本來都吾鍾意黑色狗,養左BUBBLE之後就改觀,仲叫佢做LUCKY DOG
其實咩色既狗都一樣咁可愛
作者: py    時間: 2007-1-21 01:39 PM

其實咩野色都冇所謂啦
合眼緣咪得囉
大家講咁多經歷,
都系想你未養曲曲前了解佢地日後既破壞力
唔系只系想養曲曲,就咩野都聽唔入耳
我地唔想被領養後既曲曲再次俾人遺棄遮
~點解一家要一歲以下既曲曲呢?~
作者: 忌廉媽咪    時間: 2007-1-21 10:28 PM

新鮮熱辣有隻曲女,睇番隔離個post
作者: callmark2001    時間: 2007-1-21 10:34 PM

QUOTE:
原帖由 忌廉媽咪 於 2007-1-21 10:28 PM 發表
新鮮熱辣有隻曲女,睇番隔離個post
我知呀…
我pm左佢喇…
等緊佢覆我…^^
唔該晒你…
作者: lichingho    時間: 2007-1-22 10:01 AM

支持你! 希望你可以成功領養到佢!
作者: ingridiy    時間: 2007-1-22 11:51 PM

唔剩只養曲曲,我養狗之前就會預左好多嘢,e.g:俾佢地咬到破相,全屋任何嘢都會俾佢地咬爛,佢地有大病要用大量金錢醫佢地,我自己全部時間俾曬佢地,唔會唔要佢地,會當佢地係自己仔女......etc要諗嘅嘢好多好多,好彩我嗰2隻都好乖乖
請停一停,諗一諗...如果全部真係可以做到,希望你可以快d揾到你嘅dream dog啦
作者: 忌廉媽咪    時間: 2007-1-23 05:14 AM

總之一個字就係愛,一定要有愛心先好養狗!
作者: lichingho    時間: 2007-1-25 06:20 PM

搞成點呀而家?
作者: callmark2001    時間: 2007-1-26 05:04 PM

領養失敗…
佢話我冇經驗…><><><><><
作者: ceci_mina    時間: 2007-1-26 05:08 PM

再等下先~~~~一定會等到既~~~
好快你隻有緣狗就會到喇!

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0