標題: 被遺棄曲曲薯仔最新慘況∼嗚∼就狗命不保喇!(以領養) [打印本頁]

作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 10:06 AM     標題: 被遺棄曲曲薯仔最新慘況∼嗚∼就狗命不保喇!(以領養)

再來跟進有關可憐曲曲薯餅既概況~~
有關薯餅既相相大家可以睇番以下既帖帖~~
http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... p;extra=&page=1
唉~~~~~~~
大家見到我咁既聲氣都知唔慌有好消息啦!
薯餅好慘哇!佢主人想送佢入虎口哇!
薯餅比個女人掉返返主人度之後,佢個主人(三母女!師奶一個,兩個女一個十八歲一個十三歲)居然為左急於掉佢走而想把佢送比一對二十未到既情侶哇!
果對情侶仲要有前科,收養左人地隻曲曲之後養到生曬滋之後掉返比佢前主人。
哇∼∼∼人黎咖!薯餅個主人有無同狗狗諗過?
果對情侶上過黎睇過薯餅,之後班狗街坊見到話果兩個人玩玩下唔好比佢地喔!
但薯餅個主人理都無理只係想住掉走狗狗就唔怕無屋住咁諗住兩日後送比果兩個人。
果對情侶仲要係師奶個朋友在網上識的,明知有問題仲比佢地!
火都黎埋!∼∼∼
薯餅好命苦喔!昨日又發生左事喇!
唔知因咩事薯餅疴血喔!呢兩日都見狗狗好唔開心,情緒好唔穩定喇!
以前好乖咖!但而家佢唔比外人掂,只係一味跟住自己個主人。
可能佢真係知主人唔要佢,但佢仍死心眼咁跟同引自己主人注意,希望主人會鍚番佢同理下佢∼∼望住佢咁樣真係好可憐喔!不停咁乞求,但個主人晚晚同佢落街係為左想法子掉佢唔要佢∼∼
之前有曲友話想要薯仔喔!
但好老實∼∼∼而家薯仔一點都唔靚,無我地班曲曲咁可愛咁靚靚咯!
佢好唔開心,情緒好唔穩定,好怕生人一反抗仲會咬人添!
尋日我地埋到佢身仲發現佢牙仔唔係好齊∼一問之下∼∼原來係佢主人唔識養,無好好打理搞到兩歲幾就甩牙∼∼近日佢唔知做咩仲甩多隻添!
會唔會仲有曲友想要呢?呢個問題我地好擔心∼
如果真係有好心人收留佢,我地今晚就會死纏都要佢主人唔好比狗狗個情侶。
同接佢去我地度先∼∼∼∼(到我地度之後第二日一定同佢去醫生度睇病先)
其實我好擔心佢疴血會唔會影響到細曲同Nick Nick呢?
又怕佢咬Nick仔∼∼Nick仔佢好單純喔!唔似細曲咁識保護自己∼
究竟我地可以點做呢?
有無人真係可以唔介意佢毛牙唔靚仔收留佢呢?
見佢疴血,佢個主人居然話無錢!唔睇醫生喇!
嬲到我地有街坊罵到出口話佢無錢就唔好學人養狗啦!
薯仔好慘哇∼∼嗚∼∼∼∼∼

作者: fyf519    時間: 2006-11-24 10:16 AM

佢地咁衰架, 薯仔有病都唔同佢睇醫生

唔愛佢又何必養佢呢~~

其實你之前無同佢講有人肯收養薯仔咩?點解佢又會再搵嗰對情侶呢?
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-24 10:27 AM

ceci, 不如接左番黎先啦!
唔係薯仔死梗都似
呀.....揾吓QQ媽幫手
睇吓有冇有心人呀?
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 10:28 AM

有同佢講過,但佢之前又話要番狗狗唔比人喇!
點知∼∼後來話幫佢看狗果個女人唔付責任,第二日掉番狗狗比佢。
房署話要佢即送走狗狗∼∼佢為左間屋咪∼∼唉∼∼∼
之前曲爸見到果個女人話同佢搵主人。
而我地又好似好難插到手咁,一出聲又會得罪果個女人。
但尋日咁樣∼∼唔理得得唔得罪喇!
一定要左狗狗先∼∼∼
我地一直都有同佢講有人要狗狗,而佢又話都好多人想要,要選下先∼∼
始終唔係狗主∼∼隔左一重∼∼唉∼∼∼∼
作者: fyf519    時間: 2006-11-24 10:30 AM

之前我都係住公屋都無問題啦, 我諗薯仔個主人都係好黑人憎

如果唔係都唔會比人投訴啦....薯仔真係慘
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 10:31 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-24 10:27 AM 發表
ceci, 不如接左番黎先啦!
唔係薯仔死梗都似
呀.....揾吓QQ媽幫手
睇吓有冇有心人呀?
今晚我地都諗住執左番黎先算!
唔救一定死喔!
最重要係同佢睇醫生先!
有病唔理一定死!
但∼∼而家咁樣仲搵唔搵到人要呢∼∼
唉∼∼∼∼∼∼暫住都可以,長期我兩個寶貝煩死我,日日同我火星話∼∼
我又怕薯仔病病會傳比我兩個寶貝∼∼
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-24 10:35 AM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 10:31 AM 發表

唔救一定死喔!
最重要係同佢睇醫生先!
有病唔理一定死!
唉∼∼∼∼∼∼暫住都可以,長期我兩個寶貝煩死我,日日同我火星話∼∼
我 ...
曲媽...only 疴血...薯仔有冇精神呀?
作者: fyf519    時間: 2006-11-24 10:39 AM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 10:31 發表

唔救一定死喔!
最重要係同佢睇醫生先!
有病唔理一定死!
我 ...
我想問吓啲狗仔真係會對住你講野嗎?
作者: lion680828    時間: 2006-11-24 10:50 AM

I know that life (to keep the home)  is not that easy, but "LIFE" is also very important!  Being a owner has the responsibility.  In the past, I also have "no money", but I will save, borrow for their health, just like your children, there is no execuse.  Is it possible to send him to "Hong Kong Dog Rescue
http://www.hongkongdogrescue.com/links.htm
for help?

Ivy
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 10:51 AM

QUOTE:
原帖由 fyf519 於 2006-11-24 10:39 AM 發表

我想問吓啲狗仔真係會對住你講野嗎?
係喔!你家狗狗唔講火星話咖?
我家三隻曲都好鍾意講火星話喔!
有時無啦啦佢地想便便我地又關左廁所門,佢地就會走黎講火星話喇!
個眼神同動作加埋火星話真係會明白佢地想點喔!
我地好多狗朋友的狗狗都會咁呢!
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 10:53 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-24 10:35 AM 發表

曲媽...only 疴血...薯仔有冇精神呀?
佢呢排都好唔開心,個頭Dup Duip咁∼∼只係跟住個主人,想佢主人理佢∼∼∼精神有既∼∼但情緒好唔穩定喔!
作者: lion680828    時間: 2006-11-24 11:03 AM

I agree, dogs do talk.
I have a dog that can talk a lot, including hungry, with request, want to go out for toilet, something happen, told me to go first and he will protect me from the big dogs, etc.  I have suspected actually he is alien in dog shape.
Actually, they are not just talk, but also understand what you are saying.  So, definately, the dog know what happened from people's conversation, so he stick to his owner (no matter good or bad to him, that is dog!).  
Have blood maybe "worm infection" if they have no money to that extreme, of course this is the minor case, but also could be very severe.  I will not recommend to stay with other dogs.
作者: fyf519    時間: 2006-11-24 11:09 AM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 10:51 發表

有時無啦啦佢地想便便我地又關左廁所門,佢地就會走黎講火星話喇!
我地好多狗朋友的狗狗都 ...
係咩, 我bb唔係好講野, 剩係用身體語言,
我諗如果佢同我講野, 我會覺得好得意同開心囉!
好羨慕呀@@
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-24 11:11 AM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 10:53 AM 發表

佢呢排都好唔開心,個頭Dup Duip咁∼∼只係跟住個主人,想佢主人理佢∼∼∼精神有既∼∼但情緒好唔穩定喔!
咁照理唔大件事lor
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 11:40 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-24 11:11 AM 發表

咁照理唔大件事lor
但我驚驚地會傳染病病比我兩個寶貝噃!∼∼∼
不過,唔救又唔得∼∼
好矛盾∼
作者: sochi_grass    時間: 2006-11-24 12:24 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 11:40 AM 發表

但我驚驚地會傳染病病比我兩個寶貝噃!∼∼∼
不過,唔救又唔得∼∼
好矛盾∼
我發覺當收養左第一隻狗狗之後,
見到第二隻狗狗同樣比人遺棄,
就會好想收養埋佢架喇~~~~
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-24 12:32 PM

我隻寶貝曾經有腸炎,疴屎出血,早點睇醫生便沒大礙
作者: kim828    時間: 2006-11-24 12:48 PM

petty媽你會唔會收養佢呀?
作者: p4uL1N3    時間: 2006-11-24 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 10:51 AM 發表

我地好多狗朋友的狗狗都 ...
曲奇一時時講外星話! 如果佢想去廁所, 通常佢企向門口,然後好似梁朝偉轉個頭加上一對殺人既眼神, 如果我地見到, 就即係同佢出去, 如果唔係, 佢通常吠一聲, 我地就即刻去開門!
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 01:10 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-11-24 12:32 PM 發表
我隻寶貝曾經有腸炎,疴屎出血,早點睇醫生便沒大礙
如果好快無事就好喇!
咁睇幾多次醫生先好呢?
如果接得佢過黎先都會同佢睇一醫生喔!
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-24 01:19 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-24 01:10 PM 發表

如果好快無事就好喇!
咁睇幾多次醫生先好呢?
如果接得佢過黎先都會同佢睇一醫生喔!
要睇疴血程度多吾多,我有一次帶佢出街疴屎見到有血便嚇一跳,吾理咁多照即帶佢去睇醫生治好一次就好番,腸炎好像吾會傳染,不過為了安全起見,最好隔離房吾好俾狗感染
作者: p4uL1N3    時間: 2006-11-24 01:32 PM

係呀! 我有問過醫生, 其實應該唔會傅染, 不過最好都分開好D! 有次我朋友隻曲曲都係懷疑有腸炎, 不過最後証實係普通腸胃炎, 但係我已經唔俾曲奇掂0個隻狗, 因為0個隻狗暫住我屋企, 曲奇0個日都屙爛便便啊! 隻狗走左之後, 曲奇過多兩日先冇事! 所以, 最好就分開好D!
作者: PHILIP    時間: 2006-11-24 02:05 PM

係lor, 之前好似有人話想收養架...
拎番黎先好過啦... 果個不知所謂主人, 真係過份, 佢隻狗都養唔掂, 佢d女都唔方好得去邊...
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 02:10 PM

QUOTE:
原帖由 p4uL1N3 於 2006-11-24 12:50 PM 發表

曲奇一時時講外星話! 如果佢想去廁所, 通常佢企向門口,然後好似梁朝偉轉個頭加上一對殺人既眼神, 如果我地見到, 就即係同佢出去, 如果唔係, 佢通常吠一聲, 我地就即刻去開門!
我家Nick仔唔笑時個樣都有點憂鬱喔!
靚仔到丫!個眼神又係殺死人喔!
不過,佢由日笑到黑∼∼瞓瞓下覺都會笑既∼∼
想睇佢個唔笑樣唯有佢恰眼瞓前十五分鐘∼∼

作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 02:43 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-11-24 02:05 PM 發表
係lor, 之前好似有人話想收養架...
拎番黎先好過啦... 果個不知所謂主人, 真係過份, 佢隻狗都養唔掂, 佢d女都唔方好得去邊...
係好心寒哇!
明明知邊係衰人都仲把自己狗狗送比佢∼∼
有咩結果明知道都仲咁樣∼
狗狗好跟佢地,但佢地就想掉佢走∼
無感情咖!
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-24 03:08 PM

係,如果薯仔揾番好主人就忘記七七八八,好像nick咁
作者: Dawn    時間: 2006-11-24 03:57 PM

急死人!
有咩消息記住盡快post出嚟呀!
辛苦晒!
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 04:42 PM

一定喔!今晚最後作戰喇!唉∼∼
作者: joyce815815    時間: 2006-11-24 11:44 PM

係一定要加油呀~~~
希望薯仔可以早日脫離苦海啦~~
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-25 12:49 AM

接左薯仔咪呀?
作者: peggy    時間: 2006-11-25 01:06 AM

係啦.,.,好緊張呀.,.,接唔接到呀?
作者: 小狗    時間: 2006-11-25 01:48 AM

薯仔最新情況點呀?
作者: lichingho    時間: 2006-11-25 03:10 AM

yes i wanna know & help
pls contact me
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 10:08 AM

嗚~~~~薯餅個衰主人尋日玩失蹤喔!
成班狗街坊都搵佢唔到~~嗚~~~
都唔知狗狗點咖~~~~
我地已經佈下天地線追蹤佢咯!
希望佢主人唔好咁快掉佢去死啦!
無人性咖!
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-25 11:00 AM

有冇攪錯呀
自己都唔要薯餅啦.....好心放手
俾薯餅揾個有心人啦!
條友欠打呀
作者: peggy    時間: 2006-11-25 11:59 AM

係啦.,.,.,真係可惡
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-25 12:05 PM

咁衰呀主人,佢避一時但避吾到一世。

如果薯仔沒有晶片你會否搶番嚟?

作者: Jade    時間: 2006-11-25 12:27 PM

我都唔明呢D人究竟咁心態,

係咪真係心理變態架呢?

自己比唔到幸運薯餅, 又唔比人哋比

呢個世界真係越嚟越多怪人
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 12:35 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-11-25 12:05 PM 發表
咁衰呀主人,佢避一時但避吾到一世。

如果薯仔沒有晶片你會否搶番嚟?
搶又好似唔係幾好~
同佢解釋囉!唉~~
尋日我地班狗街坊話佢唔知聽咩女人講話薯餅疴血係因為腎石喎!醫要好貴咖!
佢咪驚上身急比人囉!
邊有可能係腎喎!血尿先係腎嘛!
無知識咖!個女人真係靠害!
無腦無想過會累死狗狗~
作者: ALI    時間: 2006-11-25 12:37 PM

星期五果日, 我地係南Y島行山去到索古灣, 有村婦問我可唔可以收養佢隻英曲, 佢話隻英曲係個仔係英國運番黎! 依家無MUD時間照顧! 叫我收留埋!

唉! 愛莫能助, 果日自己都有幾件在手! 最衰唔記得問佢電話, 幫隻曲曲睇吓有無人可以收養!

如果, 有人去索古灣 (近碼頭) 睇睇撞唔撞到個講鄉下話既村婦, 問問狗狗情況!
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-25 12:53 PM

QUOTE:
原帖由 ALI 於 2006-11-25 12:37 PM 發表
星期五果日, 我地係南Y島行山去到索古灣, 有村婦問我可唔可以收養佢隻英曲, 佢話隻英曲係個仔係英國運番黎! 依家無MUD時間照顧! 叫我收留埋!

唉! 愛莫能助, 果日自己都有幾件在手! 最衰唔記得問佢電 ...
英曲男仔定女仔呢?鄉下話嬸嬸同國返來英曲~~好似怪怪咁呢!
曲曲係邊佢仔女咖呢?
作者: ALI    時間: 2006-11-25 01:13 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-25 12:53 PM 發表

英曲男仔定女仔呢?鄉下話嬸嬸同國返來英曲~~好似怪怪咁呢!
曲曲係邊佢仔女咖呢?
佢話個仔係英國運返來! 就係無問清楚! 唔知仔定女
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-26 11:38 PM

兩日喇!都未搵到薯仔個主人∼∼∼
點算∼∼∼∼
作者: lichingho    時間: 2006-11-27 12:09 AM

咁你有無見到薯餅呀?
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-27 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 lichingho 於 2006-11-27 12:09 AM 發表
咁你有無見到薯餅呀?
主人同薯餅都見唔到呢!
都唔知點呢∼∼∼唉∼∼∼∼
作者: lichingho    時間: 2006-11-27 12:15 AM

唉,咁幫得到先幫啦,愛莫能助都無辦法,亦都唔係你既錯黎既
作者: lichingho    時間: 2006-11-29 10:10 AM

請問有無薯餅既新消息呢?
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-29 10:17 AM

好邪喔!頭先貼過上黎唔見左既!
我呢幾日搵左我一位貓貓義工朋友去查,佢識愛協裡面既人呢!(佢成日去做義工識喔!)
得番黎既結果係∼∼∼∼
薯餅好大機會已經在十一月二十四日被送到愛協當晚就被轉送往彩虹橋喇!
佢朋友查到當日九龍分行係回收過一隻曲曲,但因狗狗有病同性格比較情緒化唔係太適合被再次收養而被消毁。
但係咪薯餅∼∼∼唔太肯定∼∼
因為無狗名喔!只係得個品種名同大約特徵。
長耳仔、中型犬∼∼隻隻曲都係咁嘛!
唉∼∼∼∼∼∼∼如果真係,希望薯餅在另一個地方會生活得開心啦!
作者: 小狗    時間: 2006-11-29 04:26 PM

好心up
作者: Jade    時間: 2006-11-29 04:51 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 29/11/2006 10:17 發表
我呢幾日搵左我一位貓貓義工朋友去查,佢識愛協裡面既人呢!(佢成日去做義工識喔!)
得番黎既結果係∼∼∼∼
薯餅好大機會已經在十一月二十四日被送到愛協當晚就被轉送往彩虹 ...
連我同sandy d reply都唔見晒呀

唔通薯餅顯靈
作者: Jade    時間: 2006-11-29 05:03 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 29/11/2006 10:17 發表
得番黎既結果係∼∼∼∼
薯餅好大機會已經在十一月二十四日被送到愛協當晚就被轉送往彩虹 ...
ceci,

我同你都精神失常呀
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-29 05:05 PM

QUOTE:
原帖由 Jade 於 2006-11-29 05:03 PM 發表

ceci,

我同你都精神失常呀
我地對曲曲咁好,唔怕薯餅顯靈既∼∼
佢衰主人就驚驚∼∼∼∼
今朝都嚇鬼死我!唔好講笑∼∼
作者: Jade    時間: 2006-11-29 05:07 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 29/11/2006 17:05 發表

我地對曲曲咁好,唔怕薯餅顯靈既∼
佢衰主人就驚驚∼∼∼∼
今朝都嚇鬼死我!唔好講笑∼∼
係呀!顯靈就好嘞!返去鍊死佢個衰主人

不過可能唔係薯餅呢! 希望過兩日有好消息啦
作者: lichingho    時間: 2006-12-19 05:11 PM

直至今天我仲未打聽到薯餅既消息
作者: Elsa    時間: 2006-12-20 04:04 PM

或者佢唔係送去愛協..會唔會帶左隻狗去山卡拉地方..放走佢唔要呀?...
作者: lichingho    時間: 2006-12-20 05:06 PM

我識左個朋友佢曾經係愛協做二公, 叫左佢幫手架喇, 希望有消息啦

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0