標題: 可憐英曲薯餅慘被遺棄(以領養) [打印本頁]

作者: ceci_mina    時間: 2006-11-13 04:03 AM     標題: 可憐英曲薯餅慘被遺棄(以領養)

事緣:某居往於屋村的狗街坊最近因收留被遺棄英曲;而遭房署發現被迫於11月19日前送走犬隻。
狗狗姓名:薯餅
2:歲
現急需尋找主人。
有意請PM我們。

曲爸

附件: Image008.jpg (2006-11-13 04:03 AM, 103.16 K) / 該附件被下載次數 3
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-13 04:06 AM

MORE

附件: Image000.jpg (2006-11-13 04:06 AM, 99.47 K) / 該附件被下載次數 0
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-13 05:50 PM

... 房屋署咁衰呀,應該盡快立例放寬養狗條例。
作者: 忌廉媽咪    時間: 2006-11-14 01:17 AM

好慘
作者: lion680828    時間: 2006-11-14 09:09 AM

We are looking for a dog for my daughter.  Is it ok with a little girl?  Where is him now?
We have experience to have dogs before but we have no pet now.  You can send mail at lion680828@yahoo.com.hk.
作者: yuiopkl    時間: 2006-11-14 10:13 PM     標題: hi

我想領養他
作者: IRISZE88    時間: 2006-11-15 01:57 AM

QUOTE:
原帖由 忌廉媽咪 於 2006-11-14 01:17 AM 發表
好慘
不過罸錢好過俾趕狗走。
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-15 10:15 AM

而家狗狗在佢位屋村主人度呢!
如果大家真有心收養,我真係好希望大家會好好想一想係咪真係可以比佢一生一世既活。
我地唔想狗狗剛搵到新主人又要再被當波波咁推來推去呢!
薯餅好少吠,但好親近人。
上面留左E貓的朋友,一會我地再貓你呢!
或者你可以PM我地黎個電話好嗎?
等我地可以約你同狗狗作初次見面呢!
希望狗狗真係可以搵到屋企啦!

曲媽Ceci
作者: 忌廉媽咪    時間: 2006-11-15 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-11-15 01:57 AM 發表

不過罸錢好過俾趕狗走。
我係話隻狗要走,所以覺得狗狗好慘
作者: PHILIP    時間: 2006-11-15 12:46 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-11-13 05:50 PM 發表
... 房屋署咁衰呀,應該盡快立例放寬養狗條例。
d樣又唔關事.. 講真.. 一早叫左你地唔好養...
現在出左問題, 又唔可以話房屋署衰

等我幫手問下人, 希望有人收養佢啦.
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-15 12:51 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-11-15 12:46 PM 發表

真係呀!飬狗前一定要想清楚
狗狗有十年以上嘅壽命!
住在唔俾養狗嘅地方
真係唔好因為自己嘅私慾而去養lor
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-16 12:07 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-15 12:51 PM 發表

真係呀!飬狗前一定要想清楚
狗狗有十年以上嘅壽命!
住在唔俾養狗嘅地方
真係唔好因為自己嘅私慾而去養lor
但係好多人都唔明呢∼∼唉∼∼∼
果個街坊見到我地家曲曲得意又要跟住收養∼
但又唔理自己有無時間,有無空間∼
而家出左事搞到我地都好似有少少責任咁呢!
唔比佢見到我地家超可愛既曲曲咪無事囉!∼∼
係我地唔好∼∼比兩隻靚曲曲周街行∼∼嗚∼∼∼∼(讚下自己的寶貝先!)
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-16 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-11-15 12:46 PM 發表

其實個狗主都有責任咖!
佢在唔比帶狗時間帶狗出街,比D驚狗鄰居見到咪出事囉!
如果到最後要到愛協就慘喇!
我家兩位黑社會會員見到多隻曲又有排同我講火星話喇(Nick仔近來火星話好流利)∼∼∼但萬一真係要送去漁記或愛協的話∼
真係唔執多隻返黎暫住都唔得呢∼∼點算呢∼∼
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-17 02:56 PM

尋晚放狗見到薯餅個主人,都唔知應該開心定唔開心。
佢話唔捨得狗狗,仲話狗狗趴在佢膞頭上面喊添!
所以佢話想繼續要薯餅。
咁我地問佢房署話要趕狗走喎!點算好呢?
佢話到時上到佢屋企佢再算∼∼
我地問佢狗狗打左晶片未哇?萬一房署強行搵漁記捉走狗狗咁點∼
佢話未打∼∼
唉∼∼∼薯餅個主人好消極喔!令我地好擔心,萬一房署走上門,狗狗比漁記捉左咁就慘喇!
上次同Nick仔去打晶片,漁記個門口大大個字貼住無打晶片狗狗如果四日內無人認頭會被打針死喔!
到時個主人比房署釘∼∼佢一定唔可以去領番狗狗番黎。
咁點好呢?∼∼∼∼∼
點解D人硬係要做鴕鳥呢?
唉∼∼∼∼∼∼∼
作者: 小狗    時間: 2006-11-17 03:08 PM

咁點算呀? 係咪先打咗晶片會好d呢?
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-17 03:12 PM

QUOTE:
原帖由 小狗 於 2006-11-17 03:08 PM 發表
咁點算呀? 係咪先打咗晶片會好d呢?
唔知喔!打左我覺得起碼法律上個狗主係有權攞番狗狗,但無的話,漁記就可以當佢係一隻無人認的狗狗咁處理喔!
一隻狗狗又無識認,會好危險喔!
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-17 03:42 PM

隻狗住公屋....都要打晶片呀麻
都唔關事..........
到時,俾人告多樣仲衰
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-17 03:45 PM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-17 03:42 PM 發表
隻狗住公屋....都要打晶片呀麻
都唔關事..........
到時,俾人告多樣仲衰
而家我地反而係驚房署會強行捉左隻狗走喔!∼
到時就慘咯!
但係個女主人好無警覺性,好令人擔心。
太無危機感喇!∼
作者: tammy    時間: 2006-11-17 06:58 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-17 02:56 PM 發表
尋晚放狗見到薯餅個主人,都唔知應該開心定唔開心。
佢話唔捨得狗狗,仲話狗狗趴在佢膞頭上面喊添!
所以佢話想繼續要薯餅。
咁我地問佢房署話要趕狗走喎!點算好呢?
佢話到時上到佢屋企佢再算∼∼
我地 ...
'佢話到時上到佢屋企佢再算∼∼'???

呢個咩主人?
剩係唔捨得,想繼續要隻狗,乜都唔做......
隻狗果然真係好慘
作者: Elsa    時間: 2006-11-17 08:43 PM

房署到最後限期隻狗依然仲嚮度..最多扣佢分..扣滿分就有權強行要佢搬走..唔會派漁農署既人上門捉狗既..除非佢隻狗咬傷人..咁就難講..
一係佢搬走..出去租地方住..住邊都要交租架啦..
一係走鬼先..避下風頭..(不過避得一時..唔避得一世囉)
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-17 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 Elsa 於 2006-11-17 08:43 PM 發表
房署到最後限期隻狗依然仲嚮度..最多扣佢分..扣滿分就有權強行要佢搬走..唔會派漁農署既人上門捉狗既..除非佢隻狗咬傷人..咁就難講..
一係佢搬走..出去租地方住..住邊都要交租架啦..
一係走鬼先..避下風頭..(不 ...
唉~~~而家曲爸落左街放狗,睇下今晚見到佢又有咩新發展先~

作者: mon    時間: 2006-11-18 12:02 AM

好擔心呀隻公屋曲曲去向如何呀
作者: belle    時間: 2006-11-18 12:31 AM

i think Housing Dept is not so cruel.. i think someone wanna the doggie left from the house, maybe by their neighbour.. is your friend's doggie bite someone or make someone be hate and make a call to the housing dept for prosecution leir? If it happens, 1st thing has to do is make a micro-chip, it's just minutes and about HK$200-250. Then, find places to rent.. it's so cruel to leave the doggie in the cage by AFCAD la...
作者: belle    時間: 2006-11-18 12:32 AM

if it's really happened that the owner doesnt wanna the doggie be with, i would think about him coz my Jerry's so lonely and i wanna have a fd to live with him...
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-18 01:53 PM

昨日問個狗主,如果真係要避~~可以搵邊度?
(我地果邊~~兩位黑社會小朋友一定唔制~~上次隻國老虎狗黎坐下都比佢地兩個趕出門口位)
佢話求其搵人放住先~~~叫佢不如放狗酒店日托丫!
佢又話無錢~~
第一次真係見到真狗~~之前聽到其他街坊、同曲爸話隻狗個樣好似金毛呢!
真係喔!企埋細曲Nick仔度真係有點分別呢
不過,點都好~~佢都好乖~
但係~~之後會點呢?
唉~~~~~~真係唔知佢主人想點喔!~
作者: lichingho    時間: 2006-11-21 09:47 AM

我可唔可以幫到手, 仔仔去左之後, 本來我都係度諗緊應唔應該再養番一隻狗

本來都唔想咁快養, 因為仲好掛住阿仔

但係佢咁慘, 我希望我可以幫到佢

而家我無養狗, 我同女友住係村屋, 養一件應該無問題,

請聯絡我, lichingho@hotmail.com
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-21 10:04 AM

QUOTE:
原帖由 lichingho 於 2006-11-21 09:47 AM 發表
我可唔可以幫到手, 仔仔去左之後, 本來我都係度諗緊應唔應該再養番一隻狗

本來都唔想咁快養, 因為仲好掛住阿仔

但係佢咁慘, 我希望我可以幫到佢

而家我無養狗, 我同女友住係村屋, 養一件應該無問題,

...
唉∼∼∼因為此終係人家的狗狗,我地要睇睇今日佢個主人又點攪先呢!
真係同佢搵到新主人我地一定唔比比新主人個聯絡方法佢喔!個女人好麻煩∼∼免得佢又走去煩人要拎返狗狗∼∼∼
我再聯絡你丫!∼∼

另外,之前都有朋友留言比我話想要狗狗呢!唔好意思一直都未覆你地,因為我地都想件事清清楚楚先聯絡你地呢!免得又多個人拉入事件中。唔好意思喔!
作者: lichingho    時間: 2006-11-21 10:11 AM

講真, 如果我拎養到薯餅, 我一定唔會俾佢既舊主人接觸到佢

我好憎呢d咁自私既人, 隨時搵我ar, 你send email 俾我我可以俾埋手機號碼你

唔該哂喎, 同d煩人溝通係呢個世界上最痛苦既事
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-21 12:40 PM

QUOTE:
原帖由 lichingho 於 2006-11-21 10:11 AM 發表
講真, 如果我拎養到薯餅, 我一定唔會俾佢既舊主人接觸到佢

我好憎呢d咁自私既人, 隨時搵我ar, 你send email 俾我我可以俾埋手機號碼你

唔該哂喎, 同d煩人溝通係呢個世界上最痛苦既事
而家情況日日變∼∼唉∼∼∼
連狗狗都應覺到∼∼∼
作者: lichingho    時間: 2006-11-22 10:38 PM

有咩新消息呀?

有咩想我幫手可以出聲,睇下我幫唔幫到手
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-22 11:48 PM

剛剛曲爸落街又見到薯仔咯!
我都想知新消息呢!
等一陣曲爸放完狗返來就有咯!嘻~
希望有轉機啦!
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-22 11:59 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-22 11:48 PM 發表
剛剛曲爸落街又見到薯仔咯!
我都想知新消息呢!
等一陣曲爸放完狗返來就有咯!嘻~
希望有轉機啦!
做Й你俾曲爸去放狗呀?
你唔怕d狂蝶呀

作者: ceci_mina    時間: 2006-11-23 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-22 11:59 PM 發表

做Й你俾曲爸去放狗呀?
你唔怕d狂蝶呀
有我乖仔響度∼∼無乜浪蝶埋到黎既!
好哇∼∼好哇∼∼摸我寶貝仔∼∼
佢開心得滯會尿尿噃!
仲要一大督直射腳面∼∼好勁咖!
好多狗友中過咯!呵∼∼
今晚曲媽我要執屋呢!
作者: 小狗    時間: 2006-11-23 05:15 PM

你估曲爸唔驚曲仔報寸咩, 就算有浪蝶飛埋嚟, 曲爸都第一時間彈開啦
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-11-23 09:39 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-11-23 12:06 AM 發表

有我乖仔響度∼∼無乜浪蝶埋到黎既!
好哇∼∼好哇∼∼摸我寶貝仔∼∼
佢開心得滯會尿尿噃!
仲要一大督直射腳面∼∼好勁咖!
好多狗友中過咯!呵∼∼
今晚曲媽我要執屋呢!
哇...咁我一定唔摸你個寶貝仔
一係等人摸左...中左招先摸
作者: ceci_mina    時間: 2006-11-24 09:20 AM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-11-23 09:39 PM 發表

哇...咁我一定唔摸你個寶貝仔
一係等人摸左...中左招先摸
佢用尿尿射你即係代表鍾意你喔!
佢好喜歡佢媽媽我,所以好多時我返黎會唔覺意比佢尿親,而曲爸反而無乜點中噃!
佢最叻尿完你再走去鍚番你~~
之後我就死死氣去攞地拖抺地喇!

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0