標題: 2歲英曲女等人收養... (急) [打印本頁]

作者: PHILIP    時間: 2006-6-3 02:15 AM     標題: 2歲英曲女等人收養... (急)

我o岩o岩有隻 英曲女等人收養呀..
2歲, 乖, 不過幾活潑, 有興趣快d contact我啦...現在o係我屋企..

附件: DSCF0026.jpg (2006-6-3 02:15 AM, 134.93 K) / 該附件被下載次數 3
作者: heather_hba    時間: 2006-6-3 02:19 AM

下...??? 發生咩事呀??
點解佢冇人要0既??
作者: PHILIP    時間: 2006-6-3 02:23 AM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-6-3 02:19 AM 發表
下...??? 發生咩事呀??
點解佢冇人要0既??
好長篇, 佢俾人困左成2年o係籠呢
作者: Chermaine    時間: 2006-6-3 02:27 AM

咁慘... 咁佢d性格有無問題??
佢好瘦呀!!!
作者: PHILIP    時間: 2006-6-3 02:29 AM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-3 02:27 AM 發表
咁慘... 咁佢d性格有無問題??
佢好瘦呀!!!
佢無問題架.. 不過un豬唔鐘意佢lor...
soball 要唔要搵個fd呀??
佢身型都好細...
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-3 02:36 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-6-3 02:29 AM 發表

佢身型都好細...
un豬點唔鐘意佢呀?
打佢?Woo佢?
作者: magic.chan    時間: 2006-6-3 02:37 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-6-3 02:23 AM 發表

好長篇, 佢俾人困左成2年o係籠呢
俾人困左成2年o係籠
作者: Chermaine    時間: 2006-6-3 02:58 AM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-6-3 02:29 AM 發表

佢身型都好細...
我可以落嚟探下佢先ge...
作者: 奔妮吐    時間: 2006-6-3 07:05 AM

好靚又好瘦...
可惜已經有兩隻...
你地快D收養佢啦...
作者: SUSANNA    時間: 2006-6-3 09:05 AM

仲乜上手咁架,困佢二年
作者: kana    時間: 2006-6-4 10:22 PM

好慘姐,困2年。人都死啦!!!!
而家隻狗俾人收養左未呀?
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 10:36 PM

QUOTE:
原帖由 kana 於 2006-6-4 10:22 PM 發表
好慘姐,困2年。人都死啦!!!!
而家隻狗俾人收養左未呀?
仲未...
作者: PHILIP    時間: 2006-6-5 01:19 PM

仲係我home...
作者: niki    時間: 2006-6-6 02:37 AM

我雖然係你地會新人,但我希望可以收養牠
作者: PHILIP    時間: 2006-6-6 08:25 AM

QUOTE:
原帖由 niki 於 2006-6-6 02:37 AM 發表
我雖然係你地會新人,但我希望可以收養牠
你想收養佢??
o甘你現在係唔係養緊曲架呢...?
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-6 02:28 PM

philip,
隻女曲disex左未呀?
作者: Dora    時間: 2006-6-6 10:46 PM     標題: 我要帶佢番屋 lar

今晚去左 philip 到睇左隻英曲女lar, 佢好活潑又聰明, 佢仲勁中意同snoopy玩,
又唔怕人及可能佢比人困得太久, 體形很細,又唔會點吠, 我對佢已一見鐘情lar
佢以前既經歷咁唔開心, 我己同佢改左個名叫 " happy",
希望以後我同佢可以 "happy together" 啦  yeah
, 第日仲可以同大家講下狗仔經tim
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-6 10:49 PM

恭喜你呀....
曲女跟到妳就好啦!
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-6 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-6-6 10:46 PM 發表
今晚去左 philip 到睇左隻英曲女lar, 佢好活潑又聰明, 佢仲勁中意同snoopy玩,
又唔怕人及可能佢比人困得太久, 體形很細,又唔會點吠, 我對佢已一見鐘情lar
佢以前既經歷咁唔開心, 我己同佢改左個名叫 " ...
太好....
記得俾肥仔糧食得肥白白.....
作者: Chermaine    時間: 2006-6-6 10:57 PM

佢真係好活潑!!! 但係好好好瘦, 好細粒, 陰公!!!
作者: Dora    時間: 2006-6-6 11:10 PM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-6 10:57 PM 發表
佢真係好活潑!!! 但係好好好瘦, 好細粒, 陰公!!!
多謝大家支持, 我諗 cookie 在彩虹橋上都會安慰
作者: PHILIP    時間: 2006-6-6 11:22 PM

開始有d唔捨得tim, 不過始終我都太多呢...照顧得佢唔會好好, 希望dora可以令佢開開心心啦... ^^
佢一於做snoopy契妹啦.. ^0^
作者: Dora    時間: 2006-6-6 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 PHILIP 於 2006-6-6 11:22 PM 發表
開始有d唔捨得tim, 不過始終我都太多呢...照顧得佢唔會好好, 希望dora可以令佢開開心心啦... ^^
佢一於做snoopy契妹啦.. ^0^
好呀, snoopy 有大佬照住, 無有怕
philip 你放心啦我會好好照顧 happy 的...
作者: Chermaine    時間: 2006-6-6 11:27 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-6-6 11:26 PM 發表

好呀, snoopy 有大佬照住, 無有怕
philip 你放心啦我會好好照顧 happy 的...
congratulations!!!!!!
作者: SUSANNA    時間: 2006-6-7 12:04 AM

dora

我都好開心呀,你同happy係緣份呀
我幾日冇上網,今朝見到個post即核諗起你
我相信,你同happy一齊一定會生活得精彩
happy一定會好乖的

記住16/7我地有活動呀
到時要帶happy出來同大家一齊玩呀
作者: Sue    時間: 2006-6-7 09:24 AM

Dora, 恭喜恭喜 ,期待16/7見。
作者: jeffy    時間: 2006-6-7 10:27 AM

Happy 雖然之前在黑暗日子生活過
但遇到 Dora 之後,我想牠命運已改變了....
祝願 happy & Dora 以後開開心心生活下去
作者: Dora    時間: 2006-6-7 10:57 AM

QUOTE:
原帖由 jeffy 於 2006-6-7 10:27 AM 發表
Happy 雖然之前在黑暗日子生活過
但遇到 Dora 之後,我想牠命運已改變了....
祝願 happy & Dora 以後開開心心生活下去
射射, 各位弟兄姐妹,
今日就係happy 有一個自己的家,
願佢健康快樂
作者: chrisyaufish    時間: 2006-6-7 12:49 PM

祝dora & happy 生活愉快!身體健康!

作者: 冬菇    時間: 2006-6-7 01:50 PM

我終於可以放下心頭大石了!!

佢仲有個阿哥......係一隻四歲史立沙

附件: [終年日夜都坐牢1] ho chung 1.jpg (2006-6-7 01:50 PM, 31.61 K) / 該附件被下載次數 1

附件: [終年日夜都坐牢2] ho chung 3.jpg (2006-6-7 01:50 PM, 41.76 K) / 該附件被下載次數 0
作者: 冬菇    時間: 2006-6-7 02:04 PM

兩幼犬在西貢豪涌新村被判終身監禁

給所有熱愛犬隻的人仕:

我最終都忍受不了呢件咁慘不忍睹嘅事 ! 呢半年來 , 每當我行經果幅白色圍牆的時候 , 我都聽到兩隻被囚禁的小狗們嘅哀鳴 , 每每心裡總會有一陣陣酸溜溜的感覺 , 所以現在決定要將呢件事講俾大家知道 , 看看可有辦法去救小狗們逃出生天及令我良心好過一點 !

半年前 , 那位自稱係現役警員嘅鄰居搬到來豪涌新村 , 住在七百呎地下單位及擁有一個白色高身圍牆的三百多尺石屎花園 , 他飼養了兩隻小狗 , 一隻係灰色史立沙BB, 另一隻係英曲仔 ! 呢兩隻小狗搬到來一個有大花園的新環境及四周附近又有咁多同伴 , 本應該幸福到不得了 , 但原來一切只係幻想 , 漫長嘅惡夢從那天起先至正式宣佈開始 !

自他們搬到來第二天的早上開始 , 整個豪涌新村都可聽到兩隻小狗的歇斯底理式吠叫聲 ! 初初還以為牠們不習慣陌生環境 , 但吠叫持續地天天不斷 。 好奇心下去看看 , 見到牠們的的確確在大花園內, 不過就分別困在 1呎 * 呎半 及1呎 * 2呎 及呎半高有水有食物的鐵籠內 。 根據我自己 , 家人及各村民的有意無意觀察下 , 牠們朝早上還可以躺著身或轉個身郁動一下 ! 但到了中午打後……直至到主人回家前(有時係半夜或隔日) , 牠們在監牢只係得零活動空間 ! 因為牠們在籠內便便後 , 剩下的空間只夠俾牠們呆呆地坐著 ! 我終於明白牠們當時不是吠叫 , 而係求救 ! 現在呢? 牠們不再吠叫了 ! 幾時開始? 約三個月前 ! ,相信係牠們已經明白到無論再怎麼樣放聲慘號地叫破喉嚨 , 主人都唔會再理會牠們 ! 牠們隔籠對望而欲哭無淚……好比活在地獄裡 , 再嗚咽不出一點聲音 ! 真真正正的生不如死 !

我感受到兩隻小狗其實在牠們的主人心目中係一種負累 , 因為在多次偶然的機會下 ,  我見到小狗們的主人回家時 , 無論牠們吠叫得像狼叫聲一般慘烈去希望主人給牠們放一放監 , 牠們的•主人都只會樹起一隻手指 , 然後"樹"一聲 , 示意牠們不要再作出任何聲響 , 草草放下食物後 , 便關門大吉溜去了 ! 我好難相信會有人視犬隻如草木般看待……只需澆水施肥!呢半年來 , 我及全個豪涌新村嘅村民都引證了……有人存心精神折磨兩隻狗仔 , 要將牠們變成沒有靈魂的活死狗 !

再講 , 早在牠們搬到來的第二個月 , 我曾經致電SPCA求助, 講出以上情況及表示氣溫快將大降 , 怕牠們抵受不了 ! 因為觀察所得……無論晴天雨天 , 牠們都只能被監禁在屋外的鐵籠內 , 係……係有簷頂 , 但……我希望可以幫一下兩隻可憐小狗重獲自由得到釋放 ! 但SPCA的職員表示愛莫能助幫不上忙 , 因為牠們的主人無任何虐待行為 , 表示真係吹佢唔脹架 ! 係呢個情況下……我唯有寫封信俾小狗們嘅主人 , 希望佢給牠們多點活動空間 , 不要再像坐牢一樣 。 寫信後兩個星期 , 的確係有少少改善 , 小狗們可以在花園走動 , 但之後好快又打回原型了 ! 從村民探聽得知 , 兩隻小狗不被放入屋內係因為曾經咬破傢私雜物及梳化 , 而不被放在花園係因為怕弄得四周混亂污穢 ! ( 因主人不善教導 , 一切責任反而落小狗們身上 , 難道要牠們無期徒刑被困鐵籠內……屈屈而終 ? )

我每次見到小狗們時或者聽到牠們衰鳴時 , 內心非常之矛盾 。 一方面怕牠們撐不了多久 , 另一方面又
唔忍心見牠們繼續受折磨 ! 近幾日見到小狗們终日淹淹一息地躺臥, 我真係好想好營救牠們 , 但又做不了什
麼 ! 現在…………我個心真係好唔安樂 !!!!!!

慘受良心責備但又愛莫能 助的人   上

二零零六年五月二十日

係我地寄左呢封信出去給各大傳媒後 , 整件事發生了戲性的變化 , 牠們的主人同一個好好人的鄰
居話要外遊幾天 , 找他照顧狗隻............然後人間蒸氣半夜搬走了! (兩隻狗終於可放監了) 果個鄰
居 , 真係好人到不得了 , 帶牠們去沖涼及美容 , 等牠們可以找到好人家收養 !! 個好鄰居仲話初初兩隻狗唔識行路同怕人到不得了!

附件: 兩小狗在西貢豪涌新村被判終身監禁_new.doc (2006-6-7 02:04 PM, 152.5 K) / 該附件被下載次數 17
作者: 匿名     時間: 2006-6-7 02:16 PM

聽到都好肉痛, 怎樣才可以救到佢地?
作者: Jade    時間: 2006-6-7 02:39 PM

咩人嚟架! 個花園要嚟做咩架? 攞嚟睇架
作者: rbearbear    時間: 2006-6-7 03:03 PM

好感動見到Happy終於可以得到一個幸福既家。真係好難相信有人對小動物咁殘忍。

Dora: You're the best!!

I'll bring Kobe to the July gathering as well. What are we doing in July??
作者: 匿名     時間: 2006-6-7 03:06 PM

唉...佢點解會養狗,
佢當 d 99 係乜????
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-7 03:11 PM

算了,happy己經找到好戶家,happy在日後應該幸福過....
作者: Dora    時間: 2006-6-7 04:11 PM

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-6-7 03:03 PM 發表
好感動見到Happy終於可以得到一個幸福既家。真係好難相信有人對小動物咁殘忍。

Dora: You're the best!!

I'll bring Kobe to the July gathering as well. What are we doing  ...
今個星期日同happy 睇左vet先, 如果可以的一定會去...
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-7 04:14 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-6-7 04:11 PM 發表

今個星期日同happy 睇左vet先, 如果可以的一定會去...
哦,你打算買canidae俾happy食嗎?
我覺得happy太瘦暫時食其他肥仔糧,例如: foundation,等佢磅番正常磅數就轉食canidae也吾遲
作者: Dora    時間: 2006-6-7 04:45 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-6-7 04:14 PM 發表

哦,你打算買canidae俾happy食嗎?
我覺得happy太瘦暫時食其他肥仔糧,例如: foundation,等佢磅番正常磅數就轉食canidae也吾遲
ic, 狗友建議食chicken soup
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-7 05:04 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-6-7 04:45 PM 發表

ic, 狗友建議食chicken soup
timberwolf 比 chicken soup 仲豐富.....
作者: coffee@abby    時間: 2006-6-7 05:53 PM

睇完個故事..我真是好傷心好痛心..
好彩...天有眼..
人世間仲有情..
你們好心一定有好報..
作者: chimil    時間: 2006-6-7 06:18 PM

DORA:萬分感激,你確實做了一件好事
我知道個主人點解會咁做:因為佢連畜生都不如
兩年,兩年都被困在籠內,
若果換了被困係個個畜生都不如的人,佢會點......
作者: kana    時間: 2006-6-7 06:19 PM

恭喜happy搵到個好主人先。
之後我想回應下貼好大篇文個人。
想問下而家個2隻狗係俾人領養,定係話俾人知有呢件事呢???
如果俾人領養,可唔可以貼D相出黎睇下呀??
作者: coffee@abby    時間: 2006-6-7 06:36 PM

http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... ge=1&highlight=
作者: 小豆小O    時間: 2006-6-7 09:57 PM

作者: Dora    時間: 2006-6-7 11:15 PM

今晚去到philip 家接happy, 一見到佢都係咁開心, 彈來彈去, 搞到snoopy 唔係好老 like,
玩左一陣, 終於要番屋企, 到入袋個刻, 我都無咩信心佢唔吠, 加上要搭巴士,
i.t. 人仲擔心過我, 佢話驚司機唔比佢上車, 但會比女仔上車喎 ^^.
一路上happy好乖無吠, 番到屋企, 佢周圍巡視一下, 好開心, 佢入屋到而家無吠過一聲呀, 太好lar.
同佢玩左一陣之後就開餐, 好開胃呀..... 仲o廁所門口尿尿tim ^^
好而家好攰訓左, 仲訓到 "且鼻寒" tim, 希望佢今晚有個甜美的夢.......
作者: 冬菇    時間: 2006-6-7 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 kana 於 2006-6-7 06:19 PM 發表
恭喜happy搵到個好主人先。
之後我想回應下貼好大篇文個人。
想問下而家個2隻狗係俾人領養,定係話俾人知有呢件事呢???
如果俾人領養,可唔可以貼D相出黎睇下呀??
成件事係我細路話我知既! 相係佢影既! 嗰封信係我寫既! 信(16封,有d係後加的)已寄出了個多星期給好
多好多傳媒求助 , 希望可幫好似無一度有回音......係我地絕望之際......佢地主人走佬......真係的確開心
過六合彩三獎 (如果中左頭二獎 , 一早用銀紙撻佢地主人了!)......開心到現在......世事既野真係好難預料...... 但成件事未完全解決 , 我會盡快去幫隻史立沙影相 , 然後貼上來!
作者: heather_hba    時間: 2006-6-7 11:46 PM

DORA:我都覺得唔好食canidae 住呀~
食d 肥仔糧先啦~

祝你同 happy 開開心心~~~
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-8 12:16 AM

dora,
俾happy女食 timberwolf 啦!
作者: heather_hba    時間: 2006-6-8 12:17 AM

其實我個人覺得可以比佢試下幾隻...睇下佢邊隻個效果好d 先再決定
作者: 匿名     時間: 2006-6-8 12:40 AM

狗狗搵到主人,梗好啦.但個住所可吾可以養狗?主人返工,狗狗有無人睇呢?
吾好好心做壞事喎!
作者: boling    時間: 2006-6-8 12:56 AM

QUOTE:
原帖由 Guest from 218.103.186.x 於 2006-6-8 12:40 AM 發表
狗狗搵到主人,梗好啦.但個住所可吾可以養狗?主人返工,狗狗有無人睇呢?
吾好好心做壞事喎!
我地每次幫狗狗搵新主,都好細心選過的,相信明白事理的人吾會覺得係好好心做壞事喎!!!
我相信pfhouse入面個個都替happy開心呀!!!
作者: PHILIP    時間: 2006-6-8 11:15 AM

QUOTE:
原帖由 boling 於 2006-6-8 12:56 AM 發表

我地每次幫狗狗搵新主,都好細心選過的,相信明白事理的人吾會覺得係好好心做壞事喎!!!
我相信pfhouse入面個個都替happy開心呀!!!
無事o既... dora會好錫happy呢.. 就算真係有o羊事唔養得, 我都會接番happy番黎, 唔會再俾佢過得唔開心呢.. 放心..^^
作者: PHILIP    時間: 2006-6-8 11:17 AM

QUOTE:
原帖由 冬菇 於 2006-6-7 11:41 PM 發表

成件事係我細路話我知既! 相係佢影既! 嗰封信係我寫既! 信(16封,有d係後加的)已寄出了個多星期給好
多好多傳媒求助 , 希望可幫好似無一度有回音......係我地絕望之際......佢地主人走佬......真係的確 ...
好呀.. 睇下搵唔搵到人收養..
作者: Irislam    時間: 2006-6-9 01:25 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-6-6 10:46 PM 發表
佢以前既經歷咁唔開心, 我己同佢改左個名叫 " ...
知道happy自始可以跟你, 真係恭喜晒......
希望你同happy都開開心心
作者: winyan    時間: 2006-8-25 11:52 PM

佢係好靚, 不過勁瘦呀, 點解咁對佢架
作者: rbearbear    時間: 2006-8-26 12:59 AM

QUOTE:
原帖由 winyan 於 2006-8-25 11:52 PM 發表
佢係好靚, 不過勁瘦呀, 點解咁對佢架
Happy已經比Dora收養左兩個幾月,佢而家又肥又靚又happy,你可以去相片區度睇下佢近照丫!
作者: Dora    時間: 2006-8-26 08:29 AM

QUOTE:
原帖由 rbearbear 於 2006-8-26 12:59 AM 發表

Happy已經比Dora收養左兩個幾月,佢而家又肥又靚又happy,你可以去相片區度睇下佢近照丫!
rbearbear
你真係清楚我同 happy 既事, happy 而家好o爹我,
佢仲會每朝一早叫我起身, 大家咪以為佢叫我起身番工,
佢係要食早餐至叫醒我, 但係都唔洗四點幾叫我起身啦,
happy 豬你估晨運咩?
作者: ceci_mina    時間: 2006-8-26 10:39 AM

Happy真係為你設想喔!
早起對身體好呢!呵!~
作者: sochi_grass    時間: 2006-8-26 12:46 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-8-26 08:29 AM 發表

rbearbear
你真係清楚我同 happy 既事, happy 而家好o爹我,
我家PRETTY豬都係每朝3點幾4點就叫醒我地架~@
佢係叫我地起身比佢去廁所呀~~~~~
作者: Dora    時間: 2006-8-26 01:49 PM

QUOTE:
原帖由 ceci_mina 於 2006-8-26 10:39 AM 發表
Happy真係為你設想喔!
早起對身體好呢!呵!~
咁早起身, 唔夠訓呀
作者: Dora    時間: 2006-8-26 01:52 PM

QUOTE:
原帖由 sochi_grass 於 2006-8-26 12:46 PM 發表

我家PRETTY豬都係每朝3點幾4點就叫醒我地架~@
佢係叫我地起身比佢去廁所呀~~~~~
sochi_grass
你困住 pretty 豬咩? 我就無lar, 我就比左個狗廁所 & 報紙佢,
任由佢發揮
作者: rbearbear    時間: 2006-8-26 11:16 PM

QUOTE:
原帖由 Dora 於 2006-8-26 08:29 AM 發表

rbearbear
Dora
Kobe朝朝都係晨咁早''隊''個頭埋尼嚇醒我架! 不過四點幾佢就未試過!!
作者: bcheung    時間: 2006-8-31 11:47 AM

Just read your post in the internet about your dog for adoption.  Could you send me more pictures about your doggie at bcheung2@yahoo.com?

My friend is living in a 村屋 in Tuen Mun with a large garden .  He is now looking for a dog to accompany with his kids.  He experienced in taking care of dogs for many years and I believe he will give an ideal environment to him.

Please let me know if you dog is still waiting for adoption and your reply is highly appreciated.

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0