標題: saluki 狗 [打印本頁]

作者: Chermaine    時間: 2006-5-22 09:21 AM     標題: saluki 狗

我同事尋日行過九龍城一間寵物店,見到兩隻saluki狗, 一仔一女 (女仔細身d), 一歲,已經打晒針,健康. 個老板猛咁問佢要唔要 (唔洗錢, 淨封利是 - 但我同事願意負責代比). 而家呢兩隻狗狗好慘,因為舖頭好細間,佢地被迫困在狗籠裡...

example of saluki :
http://www.dogbreedinfo.com/saluki.htm

如有興趣,請pm我...
作者: PHILIP    時間: 2006-5-22 09:46 AM

唔駛錢?? 好似好靚呢...不過好似好大隻呢...希望快d有人收養左佢地啦
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-5-22 11:33 AM

o華.....
真係好大隻wor....
作者: 奔妮吐    時間: 2006-5-22 03:06 PM

真係好大隻wow...

幫你轉貼下啦..

作者: 露菲媽    時間: 2006-5-22 09:09 PM

有無相呀?
我有朋友勁勁勁鐘意saluki架!!
作者: Chermaine    時間: 2006-5-22 09:37 PM

我同事無影低相... 不過佢話隻女唔係好大... 我聽日番去問下佢邊間舖頭呀...
作者: 露菲媽    時間: 2006-5-22 10:29 PM

E..?係九龍城的寵物店?
好近我喎!
可以PM我話我知邊間嗎?
我同朋友都對隻女女有興趣啊!
同埋請問佢地咩色架?
黑金?忌廉?啡黃?
作者: Chermaine    時間: 2006-5-22 11:36 PM

QUOTE:
原帖由 露菲媽 於 2006-5-22 10:29 PM 發表
E..?係九龍城的寵物店?
好近我喎!
可以PM我話我知邊間嗎?
我同朋友都對隻女女有興趣啊!
同埋請問佢地咩色架?
黑金?忌廉?啡黃?
據我同事所講,隻女係白色ge
我聽日番去問下我同事係邊間再pm你.
作者: heather_hba    時間: 2006-5-22 11:38 PM

係好大ja ma..star boy 咁大...
唔係呀ma???
saluki 都有人唔要????
作者: Chermaine    時間: 2006-5-23 12:37 AM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-5-22 11:38 PM 發表
係好大ja ma..star boy 咁大...
唔係呀ma???
saluki 都有人唔要????
係呀... 我同事都話唔係好大... 佢話大英曲小小,但高身d
作者: heather_hba    時間: 2006-5-23 01:13 PM

下...咁咪好營養不糧???
作者: Chermaine    時間: 2006-5-23 01:41 PM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-5-23 01:13 PM 發表
下...咁咪好營養不糧???
隻女仔ge狀況係ok
係隻仔唔多好
個老板同我同事講如果嚟緊幾日都無人,佢可能會比番個breeder
我同事話,佢星期五會過去接佢地番屋企先,然後再幫佢rehome

間pet shop响獅子會石道... 唔記得咩名,係响"寵物樂"隔離嗰間
作者: 露菲媽    時間: 2006-5-23 02:45 PM

一陣過去睇下先....
作者: 露菲媽    時間: 2006-5-23 08:14 PM

今日去睇左啦...
cream色
不過真係好細隻...得隻金毛咁大
bb時仲斷過手...鋼針仲係手入面~

等我同朋友考慮多陣先...
如果無意外...
都.....
作者: Chermaine    時間: 2006-5-23 09:30 PM

QUOTE:
原帖由 露菲媽 於 2006-5-23 08:14 PM 發表
今日去睇左啦...
cream色
不過真係好細隻...得隻金毛咁大
bb時仲斷過手...鋼針仲係手入面~

等我同朋友考慮多陣先...
如果無意外...
都.....
你同你個fd傾下呀... 可以直接打比我同事傾下點安排
我個同事應該會星期五過去接佢地 (因為佢驚舖頭會將佢地比番breeder)... 不過佢純粹係想幫佢地rehome...
如果有人要,佢會盡量幫佢地搵主好人家...
唔急ga,比d時間你個fd諗呀...
作者: Chermaine    時間: 2006-5-24 05:29 PM

各位對這兩隻saluki有興趣的朋友請注意,我同事已經把他們接回家裡暫時,她會先帶他們去做body check,再替他們尋找適合的主人...
如果大家對他們還領養他們,請pm我, 我會pm我同事的電話給你們自行聯絡.
根據狗舖和同事的意願,他們都prefer新主人會有以下的conditions:
- 由於他們是同胎所生,從出世以來便在一起.最好新主人可以同時領養他們兩個
- 最好家裡有足夠空間讓他們走動,並盡量每天帶他們出街
- 替他們絕育
- 愛鍚他們
##我同事會前往新主人屋企觀察才決定是否適合帶他們回

祝他們能夠找到愛鍚他們的新主人!!
作者: Elaine@傻嘉媽咪    時間: 2006-5-25 01:24 AM

我相信佢地一定會有好人家收養ka!
作者: qoowoo    時間: 2006-5-25 03:28 AM

我PM過比你你冇覆我呢?
作者: Chermaine    時間: 2006-5-25 09:09 AM

QUOTE:
原帖由 qoowoo 於 2006-5-25 03:28 AM 發表
我PM過比你你冇覆我呢?
我同事正在收集有興趣的人的資料.... 你可否再pm我告訴你的養狗經驗和居住環境?
thanks!
作者: Chermaine    時間: 2006-5-30 02:06 AM

各位, 我同事已經成功為呢對saluki 兄妹rehome... 佢地而家已經住响一間西貢ge村屋連天台ge單位度... 女主人係全職照顧佢地,好鍚佢地, 好有愛, 家中亦有其他唐唐陪佢地玩!
實在替他們高興!!!
作者: Elsa    時間: 2006-5-30 12:27 PM

作者: ingridiy    時間: 2006-6-2 02:58 AM

2.............唔知你講係唔係一隻白色,一隻啡色架呢
作者: Chermaine    時間: 2006-6-2 03:07 AM

QUOTE:
原帖由 ingridiy 於 2006-6-2 02:58 AM 發表
2.............唔知你講係唔係一隻白色,一隻啡色架呢
yes!!
作者: cryingbear    時間: 2006-6-2 10:56 AM

我之前未養阿Q時,睇其他網站都見到佢哋,佢哋好似已經俾人領養咗喇!
作者: Chermaine    時間: 2006-6-2 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 cryingbear 於 2006-6-2 10:56 AM 發表
我之前未養阿Q時,睇其他網站都見到佢哋,佢哋好似已經俾人領養咗喇!
係呀, 我同事已經為佢地搵到一個好家庭啦!!
作者: cryingbear    時間: 2006-6-2 12:38 PM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-2 12:20 發表

係呀, 我同事已經為佢地搵到一個好家庭啦!!
咁就好喇!事關我都有去過那間寵物店,見過佢地真實樣...
佢地瘦得太過火,正常同種既狗只會看見肋骨...
但佢地連PAT PAT骨都見到....
當時若佢唔係要求我一次要接收哂兩隻,我都會收養架...
而且搵到個好主人...我都放心哂
作者: Chermaine    時間: 2006-6-2 12:52 PM

QUOTE:
原帖由 cryingbear 於 2006-6-2 12:38 PM 發表

咁就好喇!事關我都有去過那間寵物店,見過佢地真實樣...
佢地瘦得太過火,正常同種既狗只會看見肋骨...
但佢地連PAT PAT骨都見到....
當時若佢唔係要求我一次要接收哂兩隻,我都會收養架.. ...
放心, 佢新主人好鍚佢地, 屋企環境一流...
作者: cryingbear    時間: 2006-6-2 01:12 PM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-2 12:52 發表

放心, 佢新主人好鍚佢地, 屋企環境一流...
咁就好喇!我放心哂!
事關當日望完佢地,係度諗自己又養唔到,忍唔住喊咗出黎(覺得自己好冇用!
但若果比我知道個主人唔鍚去,仲要比我知道係邊個..我實行殺左佢
作者: Chermaine    時間: 2006-6-2 03:41 PM

QUOTE:
原帖由 cryingbear 於 2006-6-2 01:12 PM 發表

咁就好喇!我放心哂!
事關當日望完佢地,係度諗自己又養唔到,忍唔住喊咗出黎(覺得自己好冇用!
但若果比我知道個主人唔鍚去,仲要比我知道係邊個..我實行殺左佢
你放心, 我同事都好鍚佢地, 會不斷同新主人接觸同去探佢地兩兄妹
作者: cryingbear    時間: 2006-6-2 03:51 PM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-2 15:41 發表

你放心, 我同事都好鍚佢地, 會不斷同新主人接觸同去探佢地兩兄妹
唔好意思!我對狗狗係比較緊張....
同埋我好憎人對狗狗衰..
另外!我又覺得你朋友好好人....
作者: Martini    時間: 2006-6-4 01:53 AM

多謝關心,
對兄妹係我屋企, actually 我係本打算領養一隻的,
但兄妹暫住既 petshop冇咁方便, 所以我一併接左佢]先,
我一直有同Chermaine 既同事聯絡,
我亦帶左佢]去 Vet, 杜左虫, 滴左 frontline,
再過 7 日就再去 Vet 到check 多次, 並會驗心絲虫,
而 Vet suggest 我等阿妹肥番 d 先desex.....
...........

作者: Martini    時間: 2006-6-4 01:55 AM

作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 02:12 AM

得閒帶埋出黎玩呀...
我個仔同佢地2兄妹同一類野~

附件: CIMG0047.JPG (2006-6-4 02:12 AM, 116.82 K) / 該附件被下載次數 0
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 02:25 AM

見到佢地而家咁幸福... 我好戥佢地開心呀!!!
多謝晒你呀... martini...
作者: Martini    時間: 2006-6-4 02:41 AM

補充返少少啦,
e 家佢]一早一晚都會有 30min 左右既散步,
不過昨天西貢 d 雨勢好勁, 都 skip 左上午,
如果搞好晶片, 我打算幫佢]入 Petworld,
咁佢]就可以喪跑喇..........
.......
阿哥佢好食得落野 but 消化唔係咁好,
最後發覺 timberwolf 比較適合佢
阿妹就食野好唔專心.....
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 02:43 AM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 02:41 AM 發表
補充返少少啦,
.......
阿哥佢好食得落野 b ...
係呀.. 阿妹係活潑d ga!!
我本來想上星期入珀麗灣探佢地ga... 但原來你已經接咗佢地...
遲d 去pet world pm 我呀... 我想同佢地玩下呀!!
作者: Martini    時間: 2006-6-4 02:45 AM

QUOTE:
原帖由 heather_hba 於 2006-6-4 02:12 AM 發表
得閒帶埋出黎玩呀...
我個仔同佢地2兄妹同一類野~
hi hi, 佢係 BooBee 定 Apple,
可以一齊喪跑呀......
作者: Martini    時間: 2006-6-4 02:53 AM

QUOTE:
原帖由 Chermaine 於 2006-6-4 02:43 AM 發表
係呀.. 阿妹係活潑d ga!!
我本來想上星期入珀麗灣探佢地ga... 但原來你已經接咗佢地...
遲d 去pet world pm 我呀... 我想同佢地玩下呀!!
我原先係諗住 31 號先接佢],
first reason 因我 28 去左 DDT 既船河, 唔可以好好]陪佢],
我又買唔切床比佢], 搞到佢]唹爸滮擐a下,
又因為同 foreverpets 訂左糧要星期三送貨,
但最後因為怕打搞間 petshop 太耐, 所以就接左佢] lor....
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 03:05 AM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 02:53 AM 發表

我原先係諗住 31 號先接佢],
first reason 因我 28 去左 DDT 既船河, 唔可以好好]陪佢],
我又買唔切床比佢], 搞到佢]唹爸滮擐a下,
又因為同 foreverpets 訂左糧要星期三送貨,
但最後因為怕打搞間 p ...
係呀, 我同事有同我講呀!
作者: 小肥    時間: 2006-6-4 09:04 AM

太好啦, 佢地好開心呀
作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 11:27 AM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 02:45 AM 發表

hi hi, 佢係 BooBee 定 Apple,
可以一齊喪跑呀......
叫 star boy 呀~
係我男朋友的狗狗
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-4 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 02:41 AM 發表
補充返少少啦,
.......
o甘而家除左martini....呢兩兄妹....之外
你屋企仲有其他dog dog 呀?
作者: Martini    時間: 2006-6-4 04:28 PM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-6-4 02:42 PM 發表
o甘而家除左martini....呢兩兄妹....之外
你屋企仲有其他dog dog 呀?
除 Martini 外,
e 家屋企仲有兩隻唐唐
唐唐仔(啡色細細隻), Fat Fat, 就例 5 歲
兩年前佢比人綁左係垃圾場, 所以收養埋佢,
仲有係唐唐女(黑白色長毛), Grappa, 3 歲
佢係 05 年聖誕節前從狗場收養返來的....
.......
另外就係呢隻 http://www.pfhouse.net/BBS/viewt ... &extra=page%3D1
下星期會帶佢打第一針,
佢係我話領養 Saluki 既同時, 意外]被我暫養左,
期間雖然有人話領養佢,  but really no good parties....
所以我會繼續照顧佢.......
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-4 04:31 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 04:28 PM 發表

e 家屋企仲有兩隻唐唐
佢係 05 年聖誕節前從狗場收養返來的.. ...
嘻嘻....
o甘total你就有5隻 dog dog 啦
我仲記得@狗狗旅行社見過你呀!
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 07:39 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 04:28 PM 發表

e 家屋企仲有兩隻唐唐
martini... 唔好放棄呢兩隻saluki呀...
我同事知道你係愛狗之人先放心將佢地交比你...
你知啦... saluki 响香港好少, 以佢ge size, 在香港適合養佢地ge人實在唔多...

作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 07:57 PM

我覺佢一定ok 0既...
同埋其實一d 都唔難養...有足夠0既 活動量再+ 媽媽爸爸0既愛就ok....
涼都唔洗沖得密1個月1-2次都ok
作者: 波比媽    時間: 2006-6-4 08:16 PM

終於見到兩兄妹d相喇..真係瘦到見晒骨..起晒角出黎..
而家佢地終於搵到一個好主人..又有地方比佢地..
我諗好快佢地就見唔到f骨架喇..有機會一齊出黎玩喇..
唔知點解我見到佢地個樣我好想摸下佢個頭啊
作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 08:18 PM

肥多小小就perfect ga la!!!! 努力呀!
作者: 匿名     時間: 2006-6-4 09:33 PM

其實哥哥肯食洇痟N比,
係妹妹好唔專心食,
我已經加左雞肉同魚肉係狗糧到架喇
岩岩好一星期喇...
今朝仲同佢]行左個幾鐘, 再加埋今日係全日陪幾隻.........
e 家佢]謝哂係到豬緊 lor.........
.........
其實我都好謝喇.....
....
希望今個星期可以搞好哂 d micro chip 既問題,
而 天氣又許可既話, 我好希望下星期可以同佢]去petworld,
咁佢]可以好暢快咁放繩跑下......
因再過一個禮拜我又會 join DDT 既船河.....
.....好充實 ar...
作者: Martini    時間: 2006-6-4 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 Guest from 219.78.116.x 於 2006-6-4 09:33 PM 發表
其實哥哥肯食洇痟N比,
係妹妹好唔專心食,
岩岩好一星期喇...
今朝仲同佢]行左個幾鐘, 再加埋今日係全日陪幾隻.........
........ ...
.....

唔巧意思, 係我黎...
唔記得 login.....
作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 09:38 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 09:35 PM 發表

.....

唔巧意思, 係我黎...
唔記得 login.....
Martini...
我pm 左你~ 你見到嗎
作者: Martini    時間: 2006-6-4 09:45 PM

補充:....
係到真係好多謝咁多人關心....
放心...係我屋企住既99,
個個都可以肥肥白白,
仲可以再度發育 tim.....
有機會真係要一齊出黎玩,
...........
兩兄妹最鍾愛同細隻過佢 d 99 玩架喇......
作者: sandy@王家3兄妹    時間: 2006-6-4 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 09:45 PM 發表
補充:....
係到真係好多謝咁多人關心....
放心...係我屋企住既99,
個個都可以肥肥白白,
仲可以再度發育 tim.....
有機會真係要一齊出黎玩,
...........
兩兄妹最鍾愛同細隻過佢 d 99 玩架喇......
咁o米逢99都啱......
作者: Chermaine    時間: 2006-6-4 10:12 PM

QUOTE:
原帖由 Guest from 219.78.116.x 於 2006-6-4 09:33 PM 發表
其實哥哥肯食洇痟N比,
係妹妹好唔專心食,
岩岩好一星期喇...
........ ...
聽到佢地而家咁幸福, 我相信我同事一定會好安慰和放心...
我聽番去同佢傾下先... thanks, martini!
作者: Martini    時間: 2006-6-4 10:17 PM

QUOTE:
原帖由 sandy@王家3兄妹 於 2006-6-4 09:47 PM 發表
咁o米逢99都啱......
係 ar....
咪睇佢咁大隻....好林但又好貪玩.....
作者: heather_hba    時間: 2006-6-4 10:21 PM

要 佢地2個同我star boy 接觸下...
影響下佢...
我star boy 仔係膽小鬼一個
作者: cryingbear    時間: 2006-6-5 10:10 AM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-4 02:41 發表
補充返少少啦,
.......
hi~!
若果佢地消化唔好,可能因為之前冇乜野食,個胃個細左,
曾有人教過我可以每日餵佢地食一匙"魚乾油"....咁樣會有營養D!
或者好似餵狗BB咁,浸林D狗糧...OR餵佢地飲狗奶
作者: Martini    時間: 2006-6-5 11:01 AM

QUOTE:
原帖由 cryingbear 於 2006-6-5 10:10 AM 發表
hi~!
若果佢地消化唔好,可能因為之前冇乜野食,個胃個細左,
曾有人教過我可以每日餵佢地食一匙"魚乾油"....咁樣會有營養D!
或者好似餵狗BB咁,浸林D狗糧...OR餵佢地飲狗奶
thanks cryingbear....
"魚肝油"....is no good ar,  salmon oil is OK.....
其實我屋企 d 99 用 Arctic Omega, 但 e 家知佢含海豹油(好可憐),
所以用埋呢支我就轉 Salmon Oil,
而哥哥唔浸糧都食, 所以我盡量唔整林佢, 免得容易有牙石...
而阿妹就鍾愛林 d.....
so far.....哥哥 d 便便 OK 喇, 冇 lanlan,
可能佢多左運動, 所以佢吸收好左.....
作者: Chermaine    時間: 2006-6-5 01:38 PM

阿哥叻咗好多喎
作者: cryingbear    時間: 2006-6-5 03:37 PM

QUOTE:
原帖由 Martini 於 2006-6-5 11:01 發表

thanks cryingbear....
"魚肝油"....is no good ar,  salmon oil is OK.....
其實我屋企 d 99 用 Arctic Omega, 但 e 家知佢含海豹油(好可憐),
所以用埋呢支我就轉 Salmon Oil,
而哥哥唔 ...
哦!乜係咁既咩??
因為我未領養Q時,想領養金毛仔,當時佢又係好瘦...
同你個兩兄妹冇分別,只係毛長...
但當時暫養者叫我買魚肝油喎!不過係買原味、白色個隻咋....
作者: IRISZE88    時間: 2006-6-5 03:54 PM

QUOTE:

e 家屋企仲有兩隻唐唐
你養五隻咁多?咩狗?
好想睇saluki 狗,有沒有相post俾我睇?
我都未見過saluki....真罕有。
作者: Martini    時間: 2006-6-5 04:10 PM

好多人把魚肝油及魚油混淆, 我睇過類似既文章.....不過呢萹係講小朋友既,.....
其實魚油所提煉的油脂是來自魚的身體,魚肝油則主要是來自魚的肝臟﹔魚油主要是提供w-3脂肪酸(omega-3 fatty oils),而魚肝油則供給維他命A與D,維他命A有助眼部發育,維他命D則能幫助鈣質吸收,維持骨骼健康成長。簡言之,魚油有益心臟,魚肝油則有益骨骼、牙齒等。但過量服用可致腎石脫髮
英國一項研究發現,魚肝油有效減低關節炎病人關節部分軟骨組織的退化、減低痛楚和發炎﹔但有本港藥劑師警告,魚肝油雖然有益,但過量服用會影響肝功能,也會引起腎石、脫髮等問題,服用時要注意劑量。
藥學會會長鄺耀深表示,魚肝油丸屬於維他命補充劑,一般人缺乏維他命A、D、E可服用,但只宜服食低劑量,否則容易超標。服用維他命只需吃一段短時間,毋須長期服用,不管是何種維他命,服食過量也會積聚在體內不易排出,會對身體有副作用。他說,有些初生嬰兒在出生第一二年,或一些過分偏食的兒童,需要魚肝油丸作短暫補充,但現代社會食物營養很豐富,毋須太過依賴維他命來補充營養,多做運動也可以增強骨骼。
本港04年曾出現食魚肝油丸而需要換肝的病例。事主母親為紓緩患哮喘女兒的病情,連續幾年每天都給4個女兒各服逾20粒魚肝油丸,超出正常分量20倍,結果令其中兩名女兒維他命A中毒,當中一人更因嚴重肝硬化需換肝。
而早排都有魚肝油有至癌物質, 有綠色團體批評,焚化爐產生二噁英的弊端,因二噁英會從空氣散播到自然環境如海洋,最後走進食物鏈,被人體吸收造成嚴重遺害。
..........
作者: Martini    時間: 2006-6-5 04:12 PM

QUOTE:
原帖由 IRISZE88 於 2006-6-5 03:54 PM 發表
你養五隻咁多?咩狗?
好想睇saluki 狗,有沒有相post俾我睇?
我都未見過saluki....真罕有。
我 post 左係 Page 2 ar
作者: abby    時間: 2006-6-5 09:30 PM

我都有6隻狗狗, 部份係領養或人地唔要架, 大家要比心機湊大仔女呀

歡迎光臨 PF HOUSE & 英曲大聯盟 (http://pfhouse.net/BBS/) Powered by Discuz! 4.1.0